מעניין

עובדות יען

עובדות יען

החבר היחיד בסדר העופות שלו, היען (Struthio camelus) היא הציפור הגבוהה והכבדה ביותר. אם כי חסרי מעוף, יענים, שהם ילידי אפריקה, יכולים לרוץ במהירות של עד 45 קמ"ש ולרוץ למרחקים ארוכים בקצב מתמשך של 30 קמ"ש. ליענים יש את העיניים הגדולות ביותר של כל חוליות יבשתיות חיות, וביצי הגובה שלהם 3 קילו הן הגדולות ביותר המיוצרות על ידי כל ציפור חיה. בנוסף לכל אלה, היען הזכרי הוא אחד הציפורים הבודדות על פני כדור הארץ שיש בהן איבר מין מתפקד.

עובדות מהירות: היען

שם מדעי: Struthio camelus

שמות נפוצים: היען הנפוץ

קבוצת בעלי חיים בסיסית: ציפור

גודל: גובה 5 ס"מ 7 ס"מ עד 6 ס"מ בגובה 7 ס"מ

משקל: 200-300 פאונד

אורך חיים, משך חיים: 40-50 שנה

דיאטה: אומניבור

בית גידול: אפריקה, כולל מדבריות, מישורים צחיחים למחצה, סוואנות ושדות יער פתוחים

אוכלוסייה: לא ידוע

סטטוס שימור:פגיע

תיאור

יענים הם הציפורים הגדולות ביותר החיים כיום, כאשר מבוגרים שוקלים בין 200 ל -300 פאונד. זכרים בוגרים מגיעים לגובה של עד 6 ס"מ. 7 ס"מ; הנקבות קטנות מעט יותר. גודל גופם העצום וכנפיו הקטנות הופכים אותם ללא יכולת לעוף. ליענים יש סובלנות מופלאה לחום, עומדים בטמפרטורות של עד 132 מעלות פרנהייט ללא לחץ רב. יענים מבויתים רק כ -150 שנה, והם מבויתים רק בחלקם, או ליתר דיוק מבויתים רק לתקופה קצרה מחייהם.

יענים שייכים לשבט (אך לא סדר) של עופות חסרי מעוף הידועים כרעידות. לגברים יש עצמות חזה חלקות חסרות קילולים, מבני העצמות אליהם בדרך כלל היו מחוברים שרירי טיסה. ציפורים אחרות המסווגות כרעידות כוללות קסוויריות, קיוויות, מואות ועמוסים.

בית גידול וטווח

יענים חיים באפריקה ומשגשגים במגוון רחב של בתי גידול, כולל מדבריות, מישורים צחיחים למחצה, סוואנות ושדות יער פתוחים. במהלך עונת הגידול שלהם בת חמשת החודשים, ציפורים חסרות מעוף אלה מהוות להקות של חמישה עד 50 פרטים, לעיתים קרובות מתערבבות ביונקים מרעה כמו זברות ואנטילופות. עם תום עונת הרבייה, עדר גדול יותר זה מתפרק לקבוצות קטנות של שתיים עד חמש עופות המטפלים בבקלי הרך הנולד.

דיאטה והתנהגות

יענים הם אומני טבע, ולכן אוכלים בעיקר חומר צמחי, אם כי לעיתים הם עשויים להאכיל מחרקים וחולייתנים קטנים. למרות שהם מעדיפים צמחים - בעיקר שורשים, זרעים ועלים - הם גם אוכלים ארבה, לטאות, נחשים ומכרסמים. ידוע אפילו שהם אוכלים חול וחלוקי נחל, מה שמסייע להם לטחון את המזון בתוך הגריזר שלהם, כיס קטן בו אוכל נמעך ונקרע לפני שהוא מגיע לקיבה.

יענים אינם צריכים לשתות מים; הם מקבלים את כל המים שהם צריכים מהצמחים שהם אוכלים. עם זאת, הם ישתו אם יתקלו בבור השקיה.

רבייה וצאצאים

יענים זכרים נקראים זין או תרנגולים, ונקבות נקראות תרנגולות. קבוצת יענים נקראת צאן. להקות יכולות להיות מורכבות עד 100 ציפורים, אם כי לרובן 10 חברים, על פי גן החיות בסן דייגו. בקבוצה יש זכר דומיננטי ונקבה דומיננטית וכמה נקבות אחרות. זכרים בודדים באים והולכים בעונת ההזדווגות.

יענים מטילים ביצים של 3 קילו, הנמדדות באורך של 6 אינץ 'וקוטר של 5 אינץ', מה שהופך אותן לתואר הביצה הגדולה ביותר המיוצרת על ידי כל ציפור חיה. זכרים ונקבות יושבים על הביצים עד שהם בוקעים, בין 42 ל 46 יום. יענים זכרים ונקביים חולקים את האחריות לגדל את הצעירים שלהם. צאצאי יען גדולים יותר מכל תינוק אחר. בלידה, האפרוחים יכולים להיות גדולים כמו תרנגולות.

תמונות / גטי תמונות

סטטוס שימור

על פי האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע, יענים נחשבים לפגיעים ואוכלוסייתם בירידה, אם כי אוכלוסייתם אינה ידועה. בפרט, היען הסומלי, נחשב לדעיכה מהירה. גן החיות בסן דייגו מציין שלמרות שאינו מאוים, היען דורש הגנה וחקלאות קפדניים כדי לשמר את אוכלוסיות הבר שנותרו.

מקורות

  • ברדפורד, אלינה. "עובדות יען: הציפור הגדולה בעולם."LiveScience, רכישה, 17 בספטמבר 2014.
  • "יען."גן החיות של סן דייגו בעלי חיים וצמחים גלובליים.
  • "שאלות נפוצות."שאלות נפוצות - איגוד היענים האמריקאי.
  • "הרשימה האדומה של IUCN של מינים מאוימים."הרשימה האדומה של IUCN של מינים מאוימים.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos